Loading...
AfrikaEthiopië

De droogte in Ethiopië | Het contrast

Rotskerken Ethiopië

We rijden over super mooie wegen, uiteraard allemaal aangelegd door de chinezen. De weg kronkelt door de bergen met vaak enorme hoeveelheid rotsblokken op de weg. Na of tijdens een regenbui wil je hier niet op de weg zitten! In het noorden van Ethiopië wordt ons duidelijk waarom er wordt gesproken over de droogte in dit land. Dit deel van Ethiopië ligt in de Sahel (streek dat tussen het vochtige zuiden en de Sahara ligt). Het is een sterk contrast met de groene omgeving waar we vandaan komen. De regentijd die normaal rond juni start is nog niet begonnen, dus de laatste loodjes zijn het zwaarst.

Voedselhulp in Ethiopië

We komen in dit gebied regelmatig de super nieuwe vrachtwagens van USAID tegen. In de dorpen delen ze zakken met een soort meel uit, dat wordt gebruikt voor brood of wordt gemengd met teff meel om de Injera van te maken (lokale pannenkoek die ze altijd eten met hun maaltijd). Het is niet moeilijk om te spotten dat de hulp van Amerika afkomstig is, want de Amerikaanse vlag is groot op de zak afgebeeld. We zien in sommige dorpen mensen druk in de weer om de zakken verder te vervoeren met paard en wagen of met ezel en in andere dorpen hebben ze gehoord dat de vrachtwagens eraan komen dus wachten ze nog op wat gaat komen. Het valt ons op dat de vrachtwagens alleen op de doorgaande weg rijden en zodra we van het pad af zijn en ons in het binnenland bevinden zien we geen zakken voedsel meer of de nieuwe vrachtwagens. Het is voor veel mensen dan ook een lange tocht om een zak voedsel op te halen.

Creativiteit met weinig middelen

Als je niet veel hebt of geen toegang hebt tot de spullen die wij in de westerse wereld als normaal ervaren moet je toch creatief zijn. Het is fantastisch om te zien wat ze allemaal van oude auto onderdelen maken. Oude oliefilters komen we tegen bij het maken van de koffie, oude wiellagers worden gebruikt als wielen voor kruiwagens en andere karren. Ook oude assen van auto’s zien we terug bij de paard en wagens.

Vroegere oorlog met Eritrea

Langs de weg naar de rotskerken van Tigray is oorlog van vroeger met Eritrea goed te zien. We zien oude legerhuisje die als uitkijkposten dienen, we komen tanks en andere militaire voertuigen tegen en passeren vluchtelingen kampen. Hoewel de wapenstilstand al heel wat jaren van kracht is, is het duidelijk dat de twee landen elkaar niet vertrouwen en daar heeft Ethiopië helemaal gelijk in, want Eritrea kent helaas nog 1 van de ergste dictatoren in Afrika die alles behalve goed is voor zijn lokale bevolking. Onderweg komen we ook Jen en Craig weer tegen waar we in Addis na 3 weken samen reizen afscheid van hebben genomen. Onze wegen kruisen elkaar dus zoeken we een plek op waar we nog even koffie kunnen drinken voordat we beide weer verder gaan. Het hele dorp is zo nieuwsgierig dat iedereen naar de auto en twee motoren komt rennen om een glimp op te vangen. Bij het afscheid zijn er dan ook genoeg mensen om ons uit te zwaaien.

Balanceren op een randje van een 500 meter hoge cliff!

Vlakbij het dorpje Hawzien dachten we even de rotskerk; Abuna Yemata Guh te bezoeken. Dit werd een super pittige klim die halverwege een levensgevaarlijke tocht bleek te zijn. Om er te komen klauteren we over stenen naar boven. Totdat de berg zo stijl wordt dat we met een touw loodrecht omhoog moeten klimmen. Net als je denkt dat je er bent is de kers op de taart een klein randje naast de klif van 500 meter wat het pad moet voorstellen naar de uitgehakte kerk. Wat een tocht, maar wat een fantastisch uitzicht! Op de terugweg beneden in het dal worden we vergezeld door alle kinderen in het dorp. Bij de eigenaar van het hutje waar we de auto geparkeerd hebben drinken we nog een koud drankje. Uiteraard heeft hij geen Electra voor een koelkast, maar hij houd de drankjes koud door ze in te graven in zijn hutje en de modder nat te maken.

Vooruitblik: Danakil Depression

We trekken verder naar Mekele waar een aantal dagen zullen verblijven om de Danakil Depression te bezoeken. De warmste plek op aarde met een actieve vulkaan Erte Ale. Meer volgt, maar voor de liefhebbers alvast een super interessante documentaire hierover (7 delen totaal 1 uur, zie de link onderaan het bericht).

Hierbij de documentaire over de Danakil Depression (7 delen totaal 1 uur, zie de link onderaan het bericht).

One comment
  1. Piet Hamstra

    ….Zo, ik vroeg me eerder al af wanneer we de “armere delen” van Afrika zouden tegenkomen, speciaal gezien het feit dat hier weer regelmatig geld ingezameld wordt voor voedsel…. Nou jullie hebben het gevonden en ja je vraagt je af of voedsel sturen nou echt de langdurige oplossing is om dit voedselprobleem aan te pakken. Zou toch mooier zijn indien er i.p.v deze oplossing iets zouden opzetten om de mensen daar zelf de kennis bij te brengen en de mogelijkheden te geven om zelf voedsel te verbouwen, water te vinden etc. Ik hoop dat zoiets op korte termijn de echte oplossing gaat bieden.
    Die hoge kerken is niets voor mij hoor met mn hoogtevrees… kijken jullie een beetje uit. Leuk om weer oude vrienden te treffen. Nou op naar de volgende stop. succes and take care!! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *OUR PICKS
Auto checken Tiblisi
Sink hole Oman
Piramides van Meroe
Simien Mountains
Veel wild in de Ngorogoro Krater
Mooie zonsondergang Uganda
Congo Nile trail Rwanda
Banden spanning aanpassen
Lion in Botswana